Marija kombinerar pensionärslivet med jobb på SOL – vill jobba så länge hälsan tillåter

Lokalvård är ett fysiskt krävande jobb, trots detta jobbar flera pigga pensionärer hos oss på SOL. Marija Kazakevic, snart 73 år, är en av våra äldsta medarbetare men också en av de mest energifulla på företaget. Hon jobbar på SOL sedan 14 år tillbaka och planerar att jobba så länge hälsan tillåter.  Vi träffade Marija under hennes arbetspass på Djurönäset på Värmdö för att höra mer om hur det är att jobba vid sidan av pensionärslivet.

Det var år 2006 Marija började på SOL. Hon såg att det fanns lediga jobb på hemsidan, sökte jobbet och blev anställd som lokalvårdare på Viking Lines fartyg, en av företagets största kunder. På fartygen jobbade Marija i 2 år innan hon blev tillfrågad att jobba med lokalvård hos en annan av SOLs kunder, en hotell- och konferensanläggning.

Marija ville lära sig nya saker och tackade ja till att jobba på hotellet. Sedan 12 år tillbaka jobbar hon numera på Djurönäsets hotell- och konferensanläggning på Värmdö där hon trivs bra. Det är lång resväg men hon passar på att vila på bussen.

Innan Marija började på SOL jobbade hon på ett annat städbolag inom hemstäd. Hon trivdes dock inte med att åka runt till olika ställen varje dag och städa. Det slipper hon här på SOL då hon har en och samma arbetsplats att komma till varje dag.

På SOL behöver jag inte åka runt till olika arbetsplatser, här får jag komma till en och samma arbetsplats varje dag och ha kollegor nära.

Marija har levt ett spännande liv med mycket resande runt om i världen. Hon berättar att hon föddes i Sibirien i Ryssland. Med sin förra man reste de runt på många olika platser pga hans jobb. När han senare omkom i tjänsten, bodde Marija i Litauen och jobbade som lärare i fysik, matematik och astronomi. Vid en resa till Riga, för att träffa en väninna, mötte hon sin nuvarande man av en slump på ett kafé. Han bodde i Sverige när de blev ett par och efter ett tag bestämde sig Marija för att flytta till honom år 2004. Hennes man hade tålamod med att lära henne bra svenska vilket märks i vårt samtal. Även med sin nuvarande man har Marija rest mycket pga jobb men nu när båda är pensionärer ägnar de mestadels av sin tid i Sverige och Spanien där de besöker mannens familj.

Marija pratar ryska, engelska, spanska och litauiska. På fritiden tycker hon om att resa, titta på film, fotografera, sy och läsa böcker.

Det är kul att hjälpa nyanställda med frågor och lära dem vikten av att jobba med kvalitet på hotellet.

Eftersom Marija inte har jobbat så många år i Sverige är detta jobb ett bra sätt att dryga ut pensionen. Dessutom trivs hon med jobbet och tycker att det är kul när hon ser resultatet, att det blir rent och fint. Marija berättar även att hennes tidigare erfarenhet som lärare kommer väl till användning även i detta jobb då hon ibland lär upp nyanställda. Hon tycker att det är kul att hjälpa nyanställda med frågor och lära dem vikten av att jobba med kvalitet på hotellet.

Vi frågar hur länge Marija planerar att jobba kvar på SOL – Så länge hälsan är bra, svarar hon. Vi hoppas att det blir många år till!