SOL härstammar från koncernen Lindström Oy, etablerat 1848, som nu är ett av de äldsta textiluthyrningsföretagen i Finland och som finns i 24 länder. År 1991 avknoppades en del av verksamheten som fokuserade på lokalvård och avfallshantering och köptes av Liisa Joronen, barnbarn till grundaren Johan Roiha. Liisa Joronen var intresserad av ledning och personalens interna tillväxt och disputerade 1993 vid Helsingfors universitet med ämnet “Förutsättningar för professionell tillväxt i organisationer” och då med hennes eget företag som forskningsfält. Liisa Joronen hade en vision om en positiv och sprudlande arbetsmiljö, glada och färgstarka bolagsfärger, hon började bära gula kavajer och personalen gav själva företaget namnet SOL.

Idag har SOL koncernen över 14 000 anställda och finns i Estland, Lettland, Litauen, Sverige och Danmark – alla som självständiga dotterbolag. SOL koncernen ägs fortfarande av den ursprungliga finska familjen som grundade företaget.

Sedan starten har SOL-koncernen utvecklat sin tjänsteportfölj och levererar lokalvård, integrerade fastighets- och kontorstjänster, bevaknings- och säkerhetskontrolltjänster, bemanning och rekrytering.

SOL etablerade sig i Sverige 2012 genom förvärvet av Reneriet. Reneriet grundades 1995 som ett mindre familjeföretag. I samband med förvärvet fick Reneriet ett nytt företagsnamn, Solreneriet, och år 2021 ändrades namnet till
SOL Facility Services.

SOL Facility Services har 780 anställda och har verksamhet över större delen av Sverige.