Gummigolv

Regelmässig (daglig) städning

Gummigolven har en tät och slät yta på grund av sin framställningsteknik och fungerar därför ofta väl tillsammans med torra städmetoder.

Använd i första hand torr- eller fuktmoppning som är effektivt och skonsamt mot personal och golvmaterial. Våta metoder används endast i undantagsfall.

Lös smuts

Avlägsnas genom torrmoppning, eller på mindre ytor dammsugning. Vid behov använd en förfuktad mopp för att binda dammet i garnet.

 

Lätt bunden smuts

Fuktmoppning med en förfuktad mopp för att binda damm- och smutspartiklarna i moppgarnet.

  • Rengöring med kombimaskin i lämplig storlek. För rondeller och kemikalier till regelmässig (daglig) städning.

 

Hårt bunden smuts

  1. Rengöring med kombimaskin anpassad till aktuell städyta. För rondeller och rengöringsmedel till periodisk städning. Rekommenderas.
  2. Rengöring genom våtmopping med vatten och neutralt rengöringsmedel. Eftertorkning krävs. Används i undantagsfall, på mindre ytor/fläckar.

 

Maskinell rengöring med golvvårdsmaskin eller kombimaskin

Använd golvvårdsmaskin eller kombimaskin. För borstar och rondeller. Var noga med att inte rengöringslösningen torkar in.

Sug därefter upp den smutsiga rengöringslösningen med vattensugare eller med kombimaskin. Skölj golvet grundligt med rent vatten minst 2 gånger. Sug upp överflödigt vatten med vattensugare.

För att neutralisera alkalirester på golvet, tillsätt ca 5 cl ättiksprit eller suft rengöringsmedel till 10 liter sköljvatten vid sista sköljningen. Kontrollera därefter pH värdet med indikatorsticka, (finns på apotek) låt stickan ligga i rent vatten på golvet i ca en halv minut. Kontrollera därefter färgförändringen på stickans ‘pH skala (pH 6,5 – 7,5 acceptabelt.)

 

Golvmaterialet skadas av:

  1. Vax- eller oljespån
  2. Oljevax
  3. (Mineral)olja
  4. Animaliska och vegetabiliska oljor och fetter

OBS! Efter all fläckborttagning blir ytan matt. Efterhandla med golvvårdsvax eller polish beroend på hur golvytan är behandlad.

 

Fläckborttagning

Fläckborttagning bör ske så fort som möjligt.

  1. Börja alltid med bara vatten, tillsätt möjligen ett pH-neutralt rengöringsmedel – bearbeta försiktigt
  2. Addera mekanik – genom vit eller röd skurnylon alternativt mirakelsvamp
  3. Addera Grovrent med max pH 10 i kombination med mekanik.

Fläckborttagning kan påverka golvets glans. Återställ glansen genom polering och ytbehandling med samma medel som det omgivande golvet.