Vad är livsmedelshygien?

Livsmedelshygien är en förutsättning under hela processen när du hanterar, förvarar och serverar livsmedel. All hantering av mat behöver utföras på ett säkert och hygieniskt sätt för att minimera risken för att gäster ska utsättas för sjukdom eller bli skadade.

Alla som arbetar med livsmedel omfattas av Livsmedelslagen, som garanterar att hygien av livsmedel alltid står i största fokus. Det gäller främst dig som driver en livsmedelsbutik eller på annat sätt är i kontakt med livsmedel i ditt arbete. Utöver hantering av matvaror ställer lagen även krav på livsmedelshygien i form av hur lokaler och golv ska rengöras där mat finns förvarad.

Hur rengör du golvet i en livsmedelslokal?

Det finns många faktorer att ta hänsyn till när du rengör golvet i en livsmedelslokal. Den allra viktigaste aspekten är att golv och arbetsytor är helt fria från damm och smuts. Rengöring av livsmedelsindustri bör vanligtvis ske på daglig basis, för att garantera högsta säkerhet och hygien. Nedan reder vi ut vad du behöver tänka på när du rengör golvet i en livsmedelslokal.

Använd rätt rengöringsmedel

När du rengör golvet är det viktigt att du använder ett rengöringsmedel som klarar av att ta bort alla skadliga bakterier. Idag finns många miljövänliga alternativ, utan starka och frätande kemikalier.

Håll golvet lättåtkomligt

Se till att undvika skarvar och andra ytor där smuts och bakterier lätt kan samlas. Tänk därför på att hålla golvet så lättåtkomligt som möjligt. Om möjligt är det även bra att undvika att ha många saker och prylar framme, som kan göra det svårt att komma åt med rengöringen.

Livsmedelsstädning utförd av experter

Livsmedelsstädning kräver mycket daglig planering, och kan vara ett tidskrävande moment. Varför inte då överlåta grovarbetet till experterna? Vi på SOL Sverige utför effektiv butiksstädning runt om i Sverige. Vi ser inte bara till att golven blir skinande rena från damm och smuts – i vår tjänst ingår även en omfattande grovrengöring av lokalens alla ytor. Dessutom utför vi alltid noggranna bakteriekontroller för att garantera att vi uppfyller de hygienkrav som finns. När du anlitar oss för livsmedelsstädning av din butik utgår vi alltid från era specifika önskemål, och anpassar städningen efter hur behovet ser ut på just er arbetsplats.

Varmt välkomna att kontakta oss!