Storstädning – Tips

Är du ute efter riktigt bra tips på storstädning? Vanligtvis krävs en kontinuerlig städning för att hålla ditt hem eller företagslokaler i rent och hygieniskt skick. Men det samlas damm och smuts i skrymslen och vrår som inte fångas upp i den kontinuerliga städningen och som kräver ett eget fokus med grundligare rengöring, det vill säga storstädning. I vår artikel får du tips på hur du själv kan utföra storstädning, och vilka vanliga städmoment som ingår när du anlitar professionell hjälp.

Hur storstädar man?

Hur man storstädar beror ofta på vilket behov som finns. En storstädning kan vara allt från en grundlig rengöring av synliga ytor, till en mer omfattande process där samtliga utrymmen, även de dolda, rengörs ingående. Nedan följer ett antal tips på hur man storstädar på bästa sätt:

  • Att storstäda är ofta ett tidskrävande arbete. Därför behöver du inte göra klart städningen på en och samma dag, utan kan dela upp arbetet under flera dagar.
  • Se till att städa ett rum i taget innan du går vidare till nästa rum. Det kan hjälpa dig att hålla motivationen uppe att se ett rum bli slutfört innan du går vidare till nästa, liksom att du i slutändan vet att samtliga rum har blivit städade.
  • En storstädning innefattar ofta utrymmen som lätt glöms bort. Se till att torka av lister, ventiler, ovanpå skåp, kylskåp, garderob, under badkar, rensa avlopp med mera.
  • Dra fram stora möbler, dammsug och gör rent både under möbeln, runt om själva möbeln och på väggen bakom.
  • Att få njuta av sitt nystädade hem är den bästa belöningen men resan mot målet kan vara minst lika njutbar, unna dig att lyssna på uppiggande musik eller en intressant podd medan du städar.

Storstädning – Checklista

Funderar du över vad som ingår i en storstädning på ett kontor? I vår checklista kan du ta del av exempel på vanliga storstädsmoment.

✓ Avtorkning av väggar och dörrar

✓ Avtorkning av lister, element, eluttag och ventiler

✓ Dammsugning och avtorkning/ångtvätt av möbler och övriga ytor

✓ In- och utvändig rengöring av skåp, kyl och frys

✓ Rengöring av toalett, duschutrymmen och ev. andra personalutrymmen

✓ Rensning av golvbrunnar

✓ Dammsugning av golv och mattor samt moppning av golv

✓ Vaxning eller polering av golv

✓ Mattvätt

✓ Fönsterputs

✓ Gardintvätt

Hur lång tid tar det att storstäda?

Hur lång tid det tar att storstäda beror på vilka förutsättningarna är. Tidsåtgången beror till stor del på om ni utför städningen på egen hand eller anlitar experthjälp. Andra faktorer som spelar in är fastighetens/lokalens skick och hur stora ytor som ska städas.

Professionell & miljömedveten storstädning hos SOL

Att storstäda på egen hand tar både kraft och energi. Genom att anlita experthjälp för storstädning besparar ni er från ett krävande moment som upptar värdefull tid från annat. Hos oss på SOL kan ni boka storstädning både som befintlig eller ny kund. Oavsett hur ert behov ser ut, kan vi hjälpa till att ta fram ett passande städupplägg som matchar era önskemål.

Självklart utför vi alltid miljömedveten och hållbar storstädning. Vi undviker alla former av skadliga kemikalier och ser i stället till att använda produkter som är snälla både mot människa och miljö. Överlåt storstädningen till oss på SOL och spara tid och kraft till annat!